Oletko ottanut selfien itsestäsi jossain vaarallisessa paikassa? Tiedät varmaan että siihen liittyy aina riskejä. Selfien ottaminen on erittäin suosittua ympäri maailmaa kuten varmaan tiesitkin. Mutta jos siihen kuvan ottamiseen liittyy lentokoneen lentäminen tai ladatun aseen pitämistä tai seisomista liukkailla kivillä rotkon reunalla, haluat kenties funtsia sitä kahdesti. Näin tänään kauppareissullani naisen, joka otti selfietä ajaessaan autoa Naantalin Ukko-Pekan liikenneympyrässä. Tai ainakin luulen että hän otti kuvaa itsestään. Se näytti hasardilta joten päätin hieman googlettaa mitä selfiestä sanotaan.
Julkaistun tutkimuksen mukaan maailmalla on kuollut 259 ihmistä yrittäessään ottaa selfietä lokakuusta 2011 aina marraskuuhun 2017. Tutkijat huomasivat että eniten kuolemaan johtaneita selfieitä otettiin Intiassa, seuraavana tulivat Venäjä, USA ja Pakistan. Suurin osa uhreista oli miehiä (noin 72%) ja he olivat alle 30 vuotta. Pelkästään Intiassa kuolemia tuli 159. Tutkijat päättelivät Intian suuren osuuden johtuvan maan suuresta lukumääristä alle kolmekymppisissä.
Naiset ottavat yleensä enemmän selfietä kuin miehet, mutta miehet ottavat paljon enemmän riskejä – kuten vaikka seisomalla rotkon reunalla napatakseen dramaattisen kuvan. ”Se kertoo miksi miesten osuus tilastoissa on niin paljon isompi”, tutkimus totetaa.
Yleisin kuolemaan johtanut syy on hukkuminen, tähän liittyy yleensä laivasta putoaminen selfien aikana. Toiseksi yleisin syy on ”liikkeellä”, käytännössä tarkoittaa tilannetta kun selfietä yritetään ottaa lähestyvän junan edessä. Kolmanneksi yleisimmät syyt liittyvät tulipaloihin ja putoamiseen korkeilta paikoilta. Kahdeksan ihmistä on kuollut ottaessaan selfietä vaarallisen eläimen kanssa. Yhdysvaltojen yleisin selfiekuolema tapahtui poseeraamalla ladatun aseen kanssa.
Tutkimus myös toteaa että tämä ongelma on hyvin vähän raportoitu valtamedioissa. Esimerkiksi jos henkilö päättää ottaa selfien ajaessaan autoa ja sen seurauksena kuolee kolarissa, onnettomuus kirjataan yleensä kuolemaan johtaneena kolarina. Selfietä onnettomuuden tekijänä ei eritellä erikseen. Usein myös köyhemmissä maissa selfiekuolemat eivät juurikaan edes pääse paikallisiin uutisiin.
Selfiekuolemat ovat myös rajussa nousussa ympäri maailmaa. 2011 raportoitiin vain kolme kuolemaa kun 2016 niitä oli jo 98. Tämä numero tulee kasvamaan jatkuvasti. ”Nuoret ja turistit haluavat ottaa enemmän ’cooleja’ valokuvia ja sen yhden onnistuneen kuvan eteen ollaan valmiita ottamaan isojakin riskejä!” tutkimus kertoo. ”Selfiet itsessään eivät ole vaarallisia, mutta ihmisen käytös mikä liittyy siihen on vaarallista! Henkilöiden pitää tietää riskeistä enemmän ja välttää kuvien ottamista riskipaikoissa!”.
Selfie kielletty
Tutkijat suosittelevat ratkaisuksi vyöhykettä, joilla kuvia ei saisi ottaa. Näitä voisi perustaa suosituille turistialueille, varsinkin rotkojen reunoille ja korkeiden rakennusten katoille. Intialla onkin jo useampi näitä alueita, esimerkiksi Mumbaissa. Paikallinen poliisi kertoo että he ovat selvittäneet selfieriskipaikat kaupungissa ja nämä alueet ovat erikoistarkkailussa. Mumbain suurimmat riskipaikat ovat kaupungin meren puolella – nämä ovat nuorten ihmisten suosikkipaikkoja selfien ottamiseen.
”Tämä on uusi ongelma meille”, sanoo poliisin tiedottaja Dhananjay Kulkarni CNN:lle vuonna 2016. ”Tiedämme paikat Mumbaissa. Haluamme hallita ja kouluttaa ihmisiä jotta he eivät tekisi tyhmyyksiä näissä paikoissa!”.